Anbefalerier
“The Big C” – Serie
Jeg har fundet en ny yndlingsserie, som jeg gerne vil opfordre jer til at tjekke ud. Temaet er overraskende dunkelt. Den
handler om kræft. Hovedpersonen spillet af vidunerlige Laura Linney er en desperate housewife-agtig kvinde, der får konstateret stage 4 melanoma (modermærkekræft). Der er ingen behandling. Hun skal dø.
“The Big C” hedder serien og den kører lige nu på 2. sæson i USA. Måske det er lidt en psykologting at frydes over at et populærmedie som TV-serien beskæftiger sig med eksistentiel krise og dødsangst. Ikke desto mindre tror jeg, at mindre dramatisk morbide typer også vil nyde serien big time. Den let og luftig uden at uden at være overfladisk og så er den dybt rørende. Oven i det er den faktisk sjov. Altså sådan haha-sjov, ikke bare sådan jeg-klukker-lidt-på-indersiden-sjov.
Fem ud ad Fem stjerner herfra. Tjek IMDB-profilen ud her.
________________________________________________________
“Little Bee” by Chris Cleave
Læste den utroligt uhyggelige bog (se nedenunder) færdig mens jeg var på ferie i New York, hvilket jo var fantastisk, da det gav mig en tiltrængt undskyldning for lidt ekstra bogshopping. Tro mig, jeg havde virkelig brug for gode undskyldninger for at få lov at købe mere. Fandt denne bog i Barnes & Nobles og kunne slet ikke stå for denne forside og denne bagsidetekst:
“WE DON’T WANT TO TELL YOU TOO MUCH ABOUT THIS BOOK.It is a truly special story and we don’t want to spoil it.Nevertheless, you need to know something, so we will just say this:It is extremely funny, but the African beach scene is horrific.The story starts there, but the book doesn’t.And it’s what happens afterward that is most important.Once you have read it, you’ll want to tell everyone about it. When you do, please don’t tell them what happens either. The magic is in how it unfolds”
Den er rimelig hurtig læst, men ualmindelig rørende og godt skrevet. Den skifter for hvert kapitel mellem to forskellige synsvinkler, og det fungerer utrolig godt. Koster ikke en pis på amazon – se selv her.
———————————————————————————————————-
“Tiger, Tiger: A Memoir” by Margaux Fragoso
Det løb mig koldt ned ad ryggen så ubehageligt mange gange, mens jeg læste denne bog. Den har taget lidt tid at komme igennem – ikke fordi den ikke er velskrevet, snarere tværtimod. Den er så levende, at det er ubehageligt. Men samtidig er den alt ubehageligheden værd, for den giver et vanvittigt godt billede af hvordan en voksen mands dygtige manipulation af en lille pige i en sårbar situation, kunne gøre det muligt for ham, at indlede og bibeholde et pædofilt forhold til hende i mange mange år.
Margaux skriver som en den lille pige hun var og måske stadig er, og det gør ondt at læse. Det er til gengæld ualmindeligt rørende og glædeligt, når den voksne kvinde, der er sluppet fri af misbruget glimter mellem linierne og vidner om, at den slags ikke behøver at vare for evigt.
Mest af alt er den fin, fordi den er så nuanceret omkring den ambivalens mange der har været udsat for seksuelle overgreb har ift. krænkeren. Man hader og elsker på samme tid. Man savner det ene øjeblik og føler væmmelse og afsky det næste. Det kan være svært at forstå, når man som jeg ikke selv har prøvet det, men lidt nemmere, når fx Margaux Fragoso beskriver det som hun gør.
Køb den her for en slik.
———————————————————————————————————-
“A Fraction of the Whole” by Steve Tolz
Jeg er en vældig passioneret læsehest og jeg græder gerne spontant når jeg vender sidste side i en bog. Særligt kombinationen af højt sideantal og lidt for lidt tid til skøn(heds)litteratur gør at nogle bøger får lov at følge mig i tykt og tyndt i meget lang tid. En af disse bøger er “A Fraction of the Whole”. Shit hvor var jeg trist da jeg var færdig med den bog! Ikke over bogen, for den var fænomenal, men over at 720 sider bare ikke var nok…
Bogen er Steve Tolz’ debutroman fra 2009. Jeg fik den af min svigermor, der havde fået den fra en engelsk bogklub. Jeg kendte den ikke, men kunne se at den havde fået en forfærdentlig masse gode anmeldelser og priser og gik i så i gang. Og så var jeg hooked!
Historien er fanastisk og kontinuerligt spændende og overraskende – ikke på noget tidspunkt kedede jeg mig. Persongalleriet er gennemført og quirky. Sproget i sig selv er det hele værd – gennemsyret af sarkasme, skæv humor og sjove indfald. Den er hurtig og up-beat samtidig med at den er dyb og moralsk udfordrende. At forsøge at forklare hvad den handler om ville være som at forklare plottet i en John Irving roman; det lyder bare alt for nemt alt for weird, så det vil jeg ikke risikere. Jeg vil i stedet give den de brandvarmeste anbefalinger herfra.